Assalamualaikum and welcome, everyone! This is an official blog of 8th Generation of Bestarians.

Sunday, 24 July 2011

Bahasa.

Salam buat satu alam,


"lady 1:eee, boleh pulak nak tanya tengah2 jalan, menyusahkan jer
lady 2:btol. annoying gilerr. -dengan muka yang sgt menyampah-
lady 1:ko nmpk x tudung dy pakai?kuno gilerr
lady 2:tgkla handbag dy, nmpk macam makcik lame2 dlu, ew"

conversation pertama yang ak dengar bila kluar drpd train, entah kenapa, kali nih, bila naik train terasa semangat patriotisma dalam diri nih, mungkin sbb decoration dekat station2 nih,da berubah untuk menyambut bulan merdeka,

bila on the way pergi another train, nmpk pulak another bunch of kids, teens.. yang bercakap menggunakan bahasa kesat antara satu sama lain,


aku terdetik,
memang fenomena alam mungkin,
manusia berbahasa menggunakan bahasa kesat,kotor dan menjatuhkan orang lain, tanpa adab sopan dan berbasa basi

tapi dulu, orang melayu terkenal dengan adab bahasa, ke-tatasusila-nya
even dekat Mesir pon, biler dengar org Malaysia, terkeluar ungkapan "Ahsan Nas" drpd mulut org2 arab.
tapi realitinya?


Kita mampu menilai...


bahasa melambangkan bangsa, bukan? itu yang sering kita tulis dulu-dulu dalam karangan BM,
adakah peribahasa itupon kite tinggalkan setakat di kertas karangan tuh?

"org yg bijaksana,kurang berkata-kata, kerana dengan lebihnya berkata-kata,terserlah kebodohan seseorang"

bertepatan dengan;

"berkata-katalah dengan kata-kata yang indah atau lebih baik diam"

mungkin,
kita x layak menjadi seperti junjungan Nabi Muhammad S.A.W. setiap kata-katanya dijadikan panduan sehingga kini,
tapi,
kita boleh cuba untuk menjadi sebaik sahabat nabi*x igt namanya,sori* yang setiap kata-kata yang keluar daripada mulutnya merupakan ayat Quran, sehingga dia terpaksa menggigit batu untuk mengelakkan drpd keluarnya ayat2 Quran.
for the very least,
kita boleh try to have a little respect untok org lain by not saying bad stuffs about them, ^_^



we are not what happened to us, we are what we want to be,
language and personality is just another clothes for us to wear,
wear yours clean and nice.


p/s:rase tertarik untuk menulis ttg bahasa bila nmpak A Samad Said tadi, a wise,old man, :)
p/p/s:sori if this post mcm x best, will do better next time.nghee

5 comments:

annoying-most said...

haha,.betul juga tu kita kan orang melayu tak kisah la jawa ,banjar minang apa2 pon kalau kat ic tu melayu automatik islam,jadi memang perlu lah bersifat lemah lembut,auww gitu,.ok tak de la sampai tahap terlegih lembut sampai minta pelempang,..aiyoo terkasar bahasa pula.

ok,last and the least keep going with the good work authorssss,don't give up like me,.=D,i always support uollss semua,.haha

Aliyah Al~Istiqamah said...

sepanjang saya sekolah dengan atul,baru saya sedar saya x pernah baca karangan Bm dia yang sangat hebat

i ilke this sharing =)

Anonymous said...

mentaliti tipikal..
aku pun sama..
even dalam hati, tapi cukup untuk buktikan hati sendiri busuk..


tak leh cakap banyak...


*bunuh diri*

aRifF da BeLieBers said...

wat da...serius k org arab pkir cmtu...ttbe 'proud to be Malaysian'...sbelum ni...ermm, ermm, ermm...

Anonymous said...

like2!!
-ainansuha-